Westuś w kuchni część 2

Jesteś tutaj:

Hallo Zusammen!!!?
Dziś przybliżę Państwu kolejną porcję przydatnych w kuchni słówek z języka niemieckiego:) Część 2.

marchew – die Karotte/die Möhre
ziemniak – die Kartoffel
ogórek – die Gurke
pomidor – die Tomate
papryka – die Paprikaschote
pietruszka – die Petersilie
kukurydza – der Mais
kalafior – der Blumenkohl
burak – die Rübe
cebula – die Zwiebel
szczypiorek – der Schnittlauch
czosnek – der Knoblauch
chrzan – der Meerrettich
rzodkiewka – das Radieschen
dynia – der Kürbis
fasola – die Bohne
fasola szparagowa – die Schnittbohne
cukinia – die Zucchini
por – der Lauch/der Porree
rzepa – die weiße Rübe
seler – der Sellerie
seler naciowy – der Stangensellerie
brukselka – der Rosenkohl
kapusta – das Kraut/der Kohl
kapusta pekińska – der Chinakohl
kapusta włoska – das Welschkraut/der Wirsingkohl
kapusta czerwona – das Rotkraut/der Rotkohl
kapusta biała – das Weißkraut/der Weißkohl
kapusta kiszona – das Sauerkraut
sałata zielona – der grüne Salat
sałata głowiasta – der Kopfsalat
koper – der Dill
karczoch – die Artischocke
szparag – der Spargel
szpinak – der Spinat
groszek zielony – grüne Erbsen
oliwka – die Olive
zielona fasola w strączkach – grüne Bohnen
bób – die Saubohnen
bakłażan – die Aubergine
brokuły – die Brokkoli
rzeżucha – die Kresse
soczewica – die Linse

A Wy które warzywo uważacie za najsmaczniejsze, a które za najzdrowsze? A może ktoś podzieli się jakimiś przepisem na pyszną sałatkę? Piszcie w komentarzach:)

Pozdrawiam,
Westuś?